Javier Bardem i Penélope Cruz aspiren al Globus d'Or

L'11de gener Penélope competirà amb Kate Winslet (per The reader), Marisa Tomei (The wrestler) i Amy Adams i Viola Davis (totes dues per Doubt). Bardem, per la seva part, haurà de robar vots a Colin Farrell i Brendan Gleeson --companys de repartiment a In Bruges--, Dustin Hoffman (Last chance harvey) i James Franco (Pinneaple Express).La llista general de nominats als Globus traspua fama, cosa que sol passar amb aquests premis que dóna un grup d'un escàs centenar de periodistes amb desproporcionada repercussió en la indústria. Però també molt talent. I confirma la tendència a Hollywood: l'entreteniment en tota regla cedeix més i més terreny quan arriba la temporada de premis a treballs en què no només regeix la taquilla.Excepte per una nominació pòstuma a Heath Ledger pel seu treball a El caballero oscuro i per les nominacions en animació de Wall-e i Kung-fu panda (que lluiten amb Bolt), no hi ha ni rastre entre els candidats dels altres principals èxits de recaptació com Iron man, Indiana Jones, Hancock o Sexo en la ciudad.

"El Orfanato" als Oscar

Ni Alejandro Amenábar va aconseguir acostar-se als Oscars europeus amb el seu enlluernador debut amb Tesis. Quatre nominacions situen des d'ahir El orfanato, l'opera prima de Juan Antonio Bayona, en la recta final dels prestigiosos premis de l'Acadèmia de Cine Europeu (EFA), que en aquesta edició, la número 21, se celebraran el 6 de desembre, per primera vegada, a Copenhaguen. El film opta a la millor pel.lícula, fotografia i banda sonora, i Belén Rueda, al reconeixement a l'actriu més destacada com a protagonista absoluta d'aquesta cinta d'intriga psicològica que s'endinsa amb excepcional mestria en els mecanismes que activen la por."He trucat a Belén i no s'ho creu", exclamava ahir Bayona en conversa telefònica. "És el seu segon rodatge, el primer meu. És increïble. Sento una il.lusió tremenda. No és el tipus de títols que acostumen a seleccionar en els premis europeus". I ho diu per raons contundents: "És un doble reconeixement per tractar-se d'una pel.lícula de gènere i d'unaopera prima que ha aconseguit connectar amb el gran públic". El motiu d'aquestes quatre candidatures respon, segons el cineasta, al fet que els acadèmics han sabut valorar la meteòrica trajectòria internacional que ha acompanyat un dels films més taquillers del cine espanyol.

"La buena Nueva" Helena Taberna

La buena nueva, precisament, va néixer d'una història familiar. Un oncle de la cineasta, Marino Ayerra, era capellà i va ser enviat a la parròquia d'Alsasua (Navarra) dos dies abans de l'inici de la guerra civil. Ayerra va escriure una novel.la explicant la seva experiència com a capellà roig. Taberna la va llegir quan tenia 16 anys i la va marcar. Ara, la realitzadora ha fet una adaptació molt lliure d'aquell escrit del seu oncle. I això l'ha convertit en una dona "més madura com a cineasta i també com a ésser humà".

"Sense ànim de revengisme", La buena nueva narra com el pare Miguel (Unax Ugalde) recolza el poble ras i s'enfronta a una jerarquia eclesiàstica i militar borratxa de poder. Atenció al cameo de Loquillo com a falangista. La cinta --en la seva projecció es va sentir algun "¡bravo!"-- mostra com els militars sublevats assassinaven indiscriminadament rojos i que abandonaven els seus cossos al mig de la muntanya, cosa que entra de ple en l'actual debat polític sobre la memòria històrica.

Valkiria de Bryan Singer


Valkiria (Valkyrie), de Bryan Singer, el relat del famós intent d’assassinat d’Adolf Hitler el 20 de juliol de 1944 a mans d’atrevits oficials alemanys. Al capdavant de la trama hi va haver el tinent coronel Claus Schenk von Stauffenberg, que en la pel·lícula adquireix la cara –i, alerta, també l’accent– de Tom Cruise. Hi ha qui va crucificar el projecte d’entrada només per comptar amb Cruise com a oficial nazi, però també hi ha qui encara confia en el poder de l’actor americà per omplir la pantalla amb el seu carisma. La successió de problemes durant el rodatge –extres ferits greument, escenes destruïdes en un laboratori de revelatge, projeccions amb públic fallides, constants endarreriments en la data d’estrena, li va valer a Valkiria (Valkyrie) una aura de pel·lícula maleïda que, de fet, el tràiler definitiu difumina. Blocs i llocs web abans disposats a fer broma de qualsevol notícia sobre el film han començat a mesurar moviments després de veure l’avanç. ¡Achtung! ¿Serà bona? Doncs, mireu, això és el que insinua el segon tràiler, un cúmul de sang, estratègies, acció i dubtes al ritme del tic-tac d’un rellotge en permanent acceleració (alerta també amb l’ score de John Ottman). I, en fi, qui no pugui suportar Tom Cruise sempre pot delectar-se amb la presència de Tom Wilkinson, o Terence Stamp o Bill Nighy, tres dels grans. Els encuriosits poden adreçar-se a www.valkyrie.unitedartists.com.

Sitges 2008

Sitges celebra el 40è aniversari de ‘2001: Una odissea de l’espai’ de Stanley Kubrick, la pel·lícula de ciència-ficció més influent de la història, convertint-la una estupenda retrospectiva dedicada al gènere amb un títol tan suggestiu com evocador, ‘explorant mons’.

Adeu a un mite Paul Newman













Paul Newman nascut el 26 de gener de 1925 va morir dissabte 27 de setembre de 2008 als 83 anys Paul Newman a causa d'un càncer de pulmó.
CLAIRE, ELINOR, MELISSA, STEPHANIE I SUSAN NEWMAN
En un sentit comunicat, les filles de l'actor van assegurar que el seu pare "va interpretar molts papers inoblidables, però dels que estava més orgullós no apareixien mai al capdamunt de la marquesina: devot marit, amorós pare, avi adorador, dedicat filantrop. ... Era un estrany símbol d'humilitat desinteressada, l'últim a reconèixer que estava fent alguna cosa especial. Intensament privat, va triomfar calladament a impactar les vides de tants amb la seva generositat. Sempre i fins al final, el papa va estar increïblement agraït per la seva bona fortuna. En les seves pròpies paraules: ha sigut un privilegi ser aquí".

Benicio del Toro revifa el mite del Che

Saciar la curiositat pròpia i aliena és una de les moltes raons que han mogut Steven Soderbergh i Benicio del Toro a mantenir viu durant set anys el projecte d'una pel.lícula sobre Ernesto Che Guevara i rodar-la en un temps rècord, en condicions difícils --14 hores diàries a la selva-- i en castellà, un obstacle en el mercat anglosaxó. La primera part del resultat, El argentino, una extraordinària mostra de narració cinematogràfica i lliçó interpretativa sobre un dels grans mites contemporanis, s'estrena aquest divendres a Espanya.L'equip del film que va assistir ahir a la presentació a Madrid s'ha amarat de documents escrits i filmats sobre els protagonistes de la revolució cubana de finals dels anys 50. Però sobretot, van superar amb èxit els intents de fer-los passar per l'adreçador de les contradiccions d'un dels personatges polítics més admirats i controvertits del segle XX.

Estrena 01/08/2008

La Mòmia: La tomba de l'Emperador Dragó
Títul Original The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor
Génere Acció-Aventures
Durada 114 minuts Any 2008
País Alemanya-Canadà-USA
Fotografia Dean Semler
Música Randy Edelman
Guió Alfred Gough, Miles Millar
Director Rob Cohen
Intérprets Brendan Fraser, Maria Bello, Jet Li, John Hannah, Michelle Yeoh, Russell Wong, Luke Ford, Isabella Leong, Liam Cunningham

La Mòmia 3

EL VIATGE DE LA NOSTRA VIDA

Títol Original: "Bonneville"- Genere: Drama -
País i Any: EE.UU - 2006 - Direcció: Christopher N Rowley
Guió: Daniel D Davis
Interprets: Jessica Lange,Kathy Bates,Joan Allen,Tom Skerritt

Arvilla sempre ha tingut una vida emocionant al costat de la seva parella, però quan ell mort, sent que toda la seva realitat s'enfonsa. Decidida a vèncer la seva depressió, reuneix les seves dues millors amigues, Margene i Carol, per anar d'aventura en un descapotable vell i així aprofitar per escampar les cendres de la seva parella per tot el recorregut. Al llarg del viatge per l'Oest americà, les tres travessaran bells paisatges, però també es coneixeran a elles mateixes.

El nen de Mart

Títol: El Nen de Mart
Títol Original: Martian Child
Génere: Comèdia Romàntica
Nacionalitat: USA Any: 2007
Director: Menno Meyjes
Guió: Seth E. Bass, Jonathan Tolins
Repartiment: John Cusack, Amanda Peet, Sophie Okonedo, Oliver Platt, Joan Cusack, Richard Schiff, Bobby Coleman.


Sinopsis: Basada en el conte Hugo y Nebula, de David Gerrold.David Gordon ( John Cusack ), un escriptor de ciència ficció que ha enviudat recentment, està considerant adoptar a Dennis (Bobby Coleman), un nen orfe fa creure que és de Mart. Ignorant els savis consells sobre la paternitat que li dona la seva germana Liz (Joan Cusack) i els escrúpols de Sophie (Sophie Okonedo), la directora de l'orfenat, David decideix que vol ser el pare d'aquesta estranya criatura que insisteix en ésser un extraterrestre. Tot i així amb el recolzament d'una amiga Harlee (Amanda Peet), per qui se sent particularment atret, l'aspirant a pare es veu ràpidament superat. Per començar està a punt de no poder complir amb el proper termini d'entrega que té i això preocupa molt al seu ja nerviós agent Jeff (Oliver Platt). I després hi ha el treball social Lefkowitz (Richard Schiff), i la junta que revisa les sol·licituds té dubtes sobre les aptituds de David com a pare. En mig de tot això, el jove Dennis te una conducta força estranya i insisteix seriosament que ell ve del planeta vermell. Una serie de situacions inexplicables porten a pensar si de veritat el que afirma el marrec es realment una fantasia. Tot i això, sigui quin sigui l'origen real d'aquest increïble nen, en David se'n sent cada cop més lligat i experimenta el poder transformador de l'amor de pare.
Una pel·lícula molt tendre totalment recomenable.

Pedro Almodóvar i Penélope Cruz a Lanzarote

Pedro Almodóvar i Penélope Cruz van començar a rodar ahir a Lanzarote la pel.lícula Los abrazos rotos. L'actriu espanyola va protagonitzar diverses preses en un dels racons més singulars de l'illa, que va dissenyar l'artista César Manrique, el Jardí de Cactus de Guatiza, a Teguise. El director i l'actriu (a la foto) estaran a l'illa més de dues setmanes, temps durant el qual s'efectuaran gravacions en diferents punts

http://www.elperiodico.cat/

Pedro Almodóvar y la actriz Penélope Cruz



El director de cine manchego Pedro Almodóvar y la actriz Penélope Cruz aterrizaron este fin de semana en Lanzarote donde ya han comenzado los ensayos de la próxima película del guionista español titulada 'Los abrazos rotos', que tendrá como escenario los paisajes de la isla de los volcanes.
El rodaje de esta película se extenderá durante dos semanas en la isla canaria y, en concreto, la playa de Famara ha sido uno de los primeros escenarios elegidos en el que Almodóvar y Cruz comenzaron a realizar algunas pruebas y sacaron fotografías del lugar; mientras que mañana llegarán a Lanzarote el resto de los actores, entre los que se encuentran Lluis Homar, Blanca Portillo y Carmen Machi.
Además de Famara, otros parajes como La Geria, el Charco de los Clicos --el lugar que Almodóvar fotografió hace nueve años y que fue su inspiración para la película-- o el Parque Nacional de Timanfaya serán platós de "Los abrazos rotos".
Mañana miércoles se cerrará al público el Centro Turístico del Mirador del Río, una obra de César Manrique en cuyo interior el director manchego rodará algunas de las escenas de su película.
Precisamente la rotonda de Tahíche, en la que falleció el artista lanzaroteño en un accidente de tráfico, será otro de los puntos en los que se filmen escenas. La semana pasada, el equipo de la productora El Deseo comenzó a instalar flores rojas y focos para adecuar el lugar a la atmósfera de la película.

Mor als 73 anys Sydney Pollack





El director de cine Sydney Pollack ha mort als 73 anys, víctima d'un càncer, a casa seva, a Los Angeles, segons ha informat el seu representant.Polifacètic, Pollack es va consagrar al cine en moltes de les seves formes, primer com a actor, després com a director i durant els seus últims anys es va dedicar a la producció. La seva carrera serà recordada primordialment pel seu treball darrere de les càmeres en més de 40 films, especialment en la seva faceta com a director durant la primera meitat dels anys 80.El seu debut a la gran pantalla com a actor no arribaria fins al 1962 amb la cinta War Hunt, encara que aviat deixaria l'actuació en un segon pla.


Les seves millor pel·licules:



Michael Clayton (Michael Clayton) (2007) productor executiu i actor
La intérprete (The Interpreter) (2005) director, productor executiu i actor
Cold Mountain (2003) productor
El talento de Mr. Ripley (1999) productor executiu
Eyes Wide Shut (1999) actor
Sabrina (y sus amores) (1995) director/productor
Sentido y sensibilidad (1995) productor executiu
La tapadera (The Firm) (1993) director/productor
The Fabulous Baker Boys (1989) productor executiu
Memorias de África (1985) director/productor
Tootsie (1982) director/productor/actor
Los tres días del Cóndor (1975) director
Tal como éramos (1973) director

Un al.legat sobre els conflictes de la vida escolar triomfa a Cannes

Laurent Cantet reconquista la Palma d'Or per a França després de 21 anys amb 'Entre les murs'
Benicio del Toro, pel paper com a Che Guevara, i Sandra Corveloni, premis als millors actors
L'esperada foto no va ser possible. Sean Penn, president del jurat del Festival de Cannes i protagonista de Mystic river, no va concedir l'honor de la Palma d'Or a Clint Eastwood, tot i que tampoc el va deixar marxar amb les mans buides pel seu tremend al.legat contra la corrupció policial. El director de The changeling, absent a la gala, es va endur, com Catherine Deneuve, un premi especial.
Entre les murs representa, a més, una enorme alegria per a França. Feia 21 anys que no guanyava la Palma d'Or, des de l'encesa polèmica que va causar el 1987 l'acord de donar-la a Bajo el sol de satan, de Maurice Pialat.
El premi a la millor actriu va distingir l'entrega de l'eminent intèrpret brasilera Sandra Corveloni, protagonista del relat de Walter Salles i Daniela Thomas, El pase de Linha. No hi havia dubte, el reconeixement havia de ser per a una de les actrius que interpretaven una mare que lluita en solitari i contra tota adversitat pels seus fills. La millor interpretació masculina resultava predictible. Pocs actors podien rivalitzar amb Benicio del Toro. El seu paper de Che, dividit per Steven Soderbergh, en dos vessants oposats, el de la conquista de Cuba i el de l'amarga derrota a Bolívia, el posiciona a les portes de l'Oscar.



Indiana Jones



Sense paraules, dues hores d'acció i humor, un Indiana Jones maduret fent bromes sobre l'edat del personatge, àgil, tendre i sobretot sexi.
Al "Reino de la calavera de cristal" l'Indi mostra altre cop, que és capaç d'enfrontar-se amb tota classe d'adversaris.
Una Cate Blanchett, irreconeixible, recuperen a la Marion de l'Arca Perdida (Karen Allen ) i amb un jove atractiu (Shia LaBeouf) una replica de Marlon Brando a "Salvatge".

Dia 22 de maig estrena Inidana Jones

MADONNA I STONE A CANNES




Impressionants totes dues, amb mig segle cadascuna, Madonna i Sharon Stone van passejar ahir per l'alfombra vermella del festival de cine de Cannes. Van assistir juntes a les quatre hores de projecció del film Che, que ha estat dirigida pel nord-americà Steven Soderbergh i que interpreta Benicio del Toro.Madonna presentarà avui el documental que ha produït sobre els orfes malalts de sida de Malawi, I am because we are. A la nit, una altra vegada juntes, les dues dives presidiran el sopar de la gala anual del món del cine contra la sida que se celebra des de l'any 1993 amb motiu del festival i que reuneix una multitud de cares conegudes.
El periodico en català. 22 de maig de 2008